Building a boundary wall or fence in Portugal
You may wall or fence your plot at any time (Código Civil, art. 1356.º), and a wall up to 1.8 metres high that does not face a public road is exempt from a building licence (RJUE, art. 6.º-A, n.º 1, b)).
- Law
- Código Civil (Decreto-Lei n.º 47344/66) and Regime Jurídico da Urbanização e Edificação (RJUE, Decreto-Lei n.º 555/99)
- Articles
- Código Civil 1356.º and 1357.º; RJUE 6.º, 6.º-A and 80.º-A
- Right to enclose
- An owner may wall, ditch, hedge or close the plot in any other way, at any time (art. 1356.º)
- Ditches
- Leave an outer bank as wide as the ditch is deep, unless local custom says otherwise (art. 1357.º)
- Exempt walls
- Boundary walls up to 1.8 metres that do not face a public road, and retaining walls up to 2 metres or that do not significantly change ground levels (RJUE, art. 6.º-A, n.º 1, b)
- Notice to the council
- The council must be told at least five days before work starts, including exempt works (RJUE, art. 80.º-A, n.º 1)
- Official text
- pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=775&tabel...
- Sources
- pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=775&tabel...
pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=775&tabel...
pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=625&tabel...
pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=625&tabel... - Checked
- 2026-11-05
Related rules
- A municipal regulation can classify other works as minor and set higher limits (RJUE, art. 6.º-A, n.º 1, i) and n.º 3).
- An exempt wall must still follow planning and technical rules (RJUE, art. 6.º, n.º 8).
Please note
- This page is a summary of the rule, not legal advice, and a court or a lawyer decides any dispute.
More: Guide
Free check
Send your question about a neighbour issue when building in Portugal and we will answer it by email.