Building height and the 45 degree line in Portugal
A building's height is limited by a 45 degree line drawn from the alignment of the building opposite, at ground level; nothing may rise above it except chimneys and decorative parts (RGEU, art. 59.º).
- Law
- Regulamento Geral das Edificações Urbanas (RGEU, Decreto-Lei n.º 38382/51)
- Article
- 59.º
- Rule
- In every vertical plane at right angles to the facade, no part of the building may pass the 45 degree line drawn from the alignment of the building opposite
- Not counted
- Chimneys and decorative accessories
- Sloping ground
- Up to 1.50 metres of extra height is tolerated on the downhill part (§ 1)
- Corner buildings
- The facade on the narrower or lower street may rise to the height allowed on the other street, for up to 15 metres (§ 2)
- Where it applies
- Inside urban perimeters and the protection zones of towns; elsewhere only where the council has extended it (art. 1.º)
- Official text
- pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=1217&tabe...
- Sources
- pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=1217&tabe...
pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=1217&tabe...
pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=4024&tabe... - Checked
- 2026-11-05
Related rules
- Municipal plans and council decisions can add or adjust rules on height and setbacks (RGEU, arts. 60.º and 61.º).
- Decreto-Lei n.º 108/2026 provides for the RGEU to be repealed once a new national technical rule for buildings takes effect.
Please note
- This page is a summary of the rule, not legal advice, and a court or a lawyer decides any dispute.
More: Guide
Free check
Send your question about a neighbour issue when building in Portugal and we will answer it by email.