Building onto a shared party wall in Portugal
Either owner of a shared wall may build on it and insert beams up to the middle of the wall (Código Civil, art. 1373.º), and may raise it at their own cost (art. 1374.º), but opening windows needs the other owner's consent (art. 1372.º).
- Law
- Código Civil (Decreto-Lei n.º 47344/66)
- Articles
- 1372.º to 1374.º
- Building on the wall
- Either owner may build on the wall and insert beams, up to the middle of the wall (art. 1373.º, n.º 1)
- Thin walls
- If the wall is thinner than 50 cm (five decimetres), the middle-of-the-wall limit does not apply (art. 1373.º, n.º 2)
- Raising the wall
- An owner may raise it at their own cost and then maintains the raised part (art. 1374.º, n.º 1)
- Weak wall
- If the wall cannot carry the extra height, the owner must rebuild all of it at their own cost, taking any extra thickness from their own side (art. 1374.º, n.º 2)
- Windows and changes
- Windows, small openings or other changes in a shared wall need the other owner's consent (art. 1372.º)
- Official text
- pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=775&tabel...
- Sources
- pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=775&tabel...
pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=775&tabel...
pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=775&tabel... - Checked
- 2026-11-05
Related rules
- The other owner can buy a share of the raised part by paying half its value (art. 1374.º, n.º 3).
Please note
- This page is a summary of the rule, not legal advice, and a court or a lawyer decides any dispute.
More: Guide
Free check
Send your question about a neighbour issue when building in Portugal and we will answer it by email.