Portugal Neighbour Building Rules

Live hedges on the boundary in Portugal

Independent site: we are not a public authority, and this is not legal or tax advice.

Boundary markers must be set before a live hedge is planted on the boundary between two plots, and a hedge is shared if both owners need it equally (Código Civil, art. 1359.º).

Ask for a free check

Law
Código Civil (Decreto-Lei n.º 47344/66)
Article
1359.º
Rule
Boundary markers (marcos divisórios) must be placed before a live hedge (sebe viva) is planted on the boundary (n.º 1)
Ownership
In doubt, a hedge belongs to the owner who needs it most; if both need it equally it is presumed shared, unless local custom decides otherwise (n.º 2)
Official text
pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=775&tabel...
Sources
pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=775&tabel...
Checked
2026-11-05

Please note

More: Guide

Free check

Send your question about a neighbour issue when building in Portugal and we will answer it by email.