Portugal Neighbour Building Rules

View rights acquired over time in Portugal

Independent site: we are not a public authority, and this is not legal or tax advice.

Windows or balconies built closer than the law allows can become a permanent right of view (servidão de vistas) through long use, and the neighbour must then leave 1.5 metres before building (Código Civil, art. 1362.º).

Ask for a free check

Law
Código Civil (Decreto-Lei n.º 47344/66)
Article
1362.º, n.º 1 and 2
How it arises
By usucapião (acquisition through long possession) or by another title
Effect on the neighbour
They may build only if at least 1.5 metres is left between the new building and those openings
Length of the gap
Matches the extent of the openings (correspondente à extensão destas obras)
Official text
pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=775&tabel...
Sources
pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=775&tabel...
pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=775&tabel...
Checked
2026-11-05

Please note

More: Guide

Free check

Send your question about a neighbour issue when building in Portugal and we will answer it by email.