When building works need a permit in Portugal
New buildings, extensions and alterations need a licence or a prior communication to the council (RJUE, art. 4.º), but conservation work, minor works and some interior alterations are exempt (arts. 6.º and 6.º-A).
- Law
- Regime Jurídico da Urbanização e Edificação (RJUE, Decreto-Lei n.º 555/99), as amended by Decreto-Lei n.º 108/2026
- Articles
- 4.º, 6.º, 6.º-A and 80.º-A
- Exempt works
- Conservation works; interior alterations that change nothing outside and do not affect stability, or come with a stability project; rebuilding of buildings (art. 6.º, n.º 1)
- Minor works
- Outbuildings up to 2.2 metres high, or the ground-floor height of the main building, with an area up to 10 m² and not facing a public road; garden greenhouses under 3 metres high and up to 20 m²; boundary walls up to 1.8 metres (art. 6.º-A, n.º 1)
- Notice
- The council must be told at least five days before any works start, including exempt ones (art. 80.º-A, n.º 1)
- Other rules
- Exempt works must still follow planning and technical rules (art. 6.º, n.º 8)
- Official text
- pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=625&tabel...
- Sources
- pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=625&tabel...
pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=625&tabel...
pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=625&tabel...
pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=4024&tabe... - Checked
- 2026-11-05
Related rules
- A municipal regulation can classify other works as minor (art. 6.º-A, n.º 1, i)).
- These rules reflect the RJUE as amended by Decreto-Lei n.º 108/2026, in force since 1 October 2026.
Please note
- This page is a summary of the rule, not legal advice, and a court or a lawyer decides any dispute.
More: Guide
Free check
Send your question about a neighbour issue when building in Portugal and we will answer it by email.